Mε την εξάπλωση των Μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η δημοσιογραφία έστρεψε την προσοχή της στους χρήστες των νέων Μέσων επικοινωνίας. Έτσι, δεν είναι τυχαίο ότι δεκατρία χρόνια μετά την εμφάνιση της πρώτης και δημοφιλέστερης πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης – και πιο συγκεκριμένα του Facebook (2004) – όλο και περισσότεροι χρήστες του διαδικτύου σε πολλές χώρες του κόσμου θεωρούν τα κοινωνικά δίκτυα ως (βασική) πηγή ειδήσεων. Η τάση αυτή εκδηλώνεται σε μια κοινωνία της πληροφορίας, όπου αφενός τα Μέσα ενημέρωσης διέρχονται κρίση αξιοπιστίας και αφετέρου η εξέλιξη της τεχνολογίας πλαισιώνεται από φόβους περί αρνητικής επίδρασης στην ποιότητα της παρεχόμενης πληροφόρησης. Παράλληλα, τα επόμενα χρόνια το πρόβλημα των ψευδών ειδήσεων αναμένεται να γίνει ακόμα πιο περίπλοκο, καθώς η δημοσιογραφία οδεύει προς μια εποχή εντεινόμενης αυτοματοποίησης. Στο άμεσο μέλλον η τεχνολογία υπόσχεται στους δημοσιογράφους εργαλεία με τα οποία θα επιτύχουν αποδοτικότερη και ταχύτερη διάδοση των ειδήσεων, μέσω της εμφάνισης της ρομποτικής δημοσιογραφίας (robo-journalism).

Εισηγητές: Νίκος Ζαχαριάδης, Δρ. Αχιλλέας ΚαραδημητρίουΜαγδαληνή Ρεμούνδου

Ο Νίκος Ζαχαριάδης τελείωσε το Κολλέγιο Αθηνών και σπούδασε στο Πολιτικό τμήμα της Νομικής Σχολής, στο τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Παράλληλα ξεκίνησε να εργάζεται στο Ραδιόφωνο της ΕΡΤ ΕΡΑ 5. Το 1989 αρθρογραφεί στην εφημερίδα «Αυγή» ως Κριτικός Κινηματογράφου. Ως κριτικός κινηματογράφου έχει εργαστεί επίσης στις εφημερίδες «Ελεύθερος Τύπος» και Μεσημβρινή. Το 1993 συνεργάζεται με περιοδικά, αρχικά ως αρχισυντάκτης στο περιοδικό ΜΑΧ και στη συνέχεια στο περιοδικό Nitro. Επί 5 χρόνια έγραφε τις «Απορίες Ενός Ζαλισμένου Αθηναίου» στο περιοδικό Down Τown, απ’ όπου προέκυψαν και δύο βιβλία. Από το 2005 και μέχρι το 2012, ανήκε στο δυναμικό της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», όπου είχε την ευθύνη του ένθετου περιοδικού «Big Fish». Έκανε καθημερινή εκπομπή στα ραδιόφωνα Protothema 98,9 και Best 92,6. Έγραφε, επίσης, την τελευταία σελίδα της «Ελευθεροτυπία» με τίτλο «Κάρμα», όταν επανακυκλοφόρησε η εφημερίδα το 2012. Σήμερα γράφει τη στήλη «Τα Tweets του Forrest Gump» στην «Athens Voice» και το Moufanet –μια στήλη ψεύτικων, σατιρικών ειδήσεων- στο protagon.gr, είναι ειδικός σύμβουλος στην καθημερινή εκπομπή του AlphaTV, «Όλα παίζουν». Επίσης, γράφει το VoiceOver της καθημερινής εκπομπής του AlphaTV «Κάτι Ψήνεται», ενώ διδάσκει στο Τμήμα Δημοσιογραφίας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου.

Ο κος Αχιλλέας Καραδημητρίου είναι Διδάκτωρ του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών (Υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών). Στο ίδιο τμήμα έχει ολοκληρώσει τις προπτυχιακές του σπουδές (Πτυχίο Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε.) και έχει ειδικευθεί στην τηλεόραση, κατέχοντας μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών Master of Arts in Television Studies του University of Wales-Aberystwyth (με υποτροφία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης). Είναι επιστημονικός συνεργάτης του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών (στο προπτυχιακό και μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών) και έχει επίσης διδάξει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα δια βίου εκπαίδευσης Κωστής Παλαμάς του τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 2009 διδάσκει στο Τμήμα Δημοσιογραφίας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου.

Η κα Ρεμούνδου είναι απόφοιτη του τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης της Νομικής Αθηνών, της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών, της Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου και Τηλεόρασης της Σχολής Ε. Χατζίκου και με άριστα του Μεταπτυχιακού προγράμματος- Πολιτισμικών Σπουδών του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών (ΕΕΣ), καθώς και της Ευρωπαϊκής και Διεθνούς Ένωσης F.E.R.A και M.E.I. Είναι Υπεύθυνη της Σχολής Πολιτισμού και Επικοινωνίας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου και Υπεύθυνη Σπουδών του προγράμματος BA in Media Production με δύο κατευθύνσεις: Film Directing και Journalism. Επίσης, είναι επίσημη εξετάστρια του Υπουργείου Παιδείας σε μεταλυκειακό επίπεδο εκπαίδευσης. Έχει τριακονταετή εμπειρία ως σκηνοθέτις και διευθύντρια παραγωγής τηλεοπτικών προγραμμάτων ζωντανών ενημερωτικών, μαγνητοσκοπημένων μυθοπλασίας, TV shows και ντοκυμανταίρς. Διαθέτει επίσης πολυετή εμπειρία σε οργάνωση παραγωγής θεατρικών και μουσικών παραστάσεων σε ανοιχτούς και κλειστούς θεατρικούς χώρους.